Tytuł: Praktyczne gotowanie według pięciu przemian
Wydawnictwo: Studio Astropsychologii
Opis książki: Rewolucja w gotowaniu. Możesz jeść to co zwykle i poprawić swoje zdrowie. Teraz to naprawdę możliwe - wystarczy, że zmienisz sposób przygotowywania posiłków. Już dziś zacznij gotować według Pięciu Przemian. To prosta metoda oparta na chińskiej filozofii. Dzięki niej, Twoja kuchnia będzie zdrowa, Ty osiągniesz harmonię z otoczeniem, a Twój organizm będzie wolny od wszelkich chorób, dolegliwości fizycznych, emocjonalnych i psychicznych. Pomimo wielu przepisów to nie jest książka kucharska. Pomimo propagowania zdrowego odżywiania, to nie jest książka z kolejną dietą...To książka dzięki której poznasz bardzo przystępny sposób gotowania, który na zawsze uzdrowi Twoją kuchnię i życie.
Ocena: 4/6
Szczerze powiem, do tego typu książek jest zazwyczaj nastawiona sceptycznie - każda wydaje mi się napisana na jedno kopyto i nic nie wnosi do mojej kuchni, a tym bardziej do mojego życia. Za namową kolegi, dałam jednak jej szansę - i nie żałuję. Gotowanie według Pięciu przemian to interesujący poradnik jak w niewielkich krokach zmienić swoje złe nawyki.
Jak czytamy: "Nie jest to książka kucharska" i tutaj się zgodzę. Osoby które będą zawzięcie poszukiwać masy przepisów bardzo się rozczarują - cała uwaga skupia się na filozofii chińskiej. Z książki dowiadujemy się jak czytać chińskie znaki, rozpoznawać dane symbole i odnieść je do naszej kuchni. Nie ma diet, opisów potraw tylko schemat jak przygotowywać je w specyficzny sposób znany w Chinach - zgodnie z obiegiem energii w przyrodzie na przykład. Ogromną zaletą książki, która ratuje ją od kiepskiej oceny - bo jednak, sama filozofia jest cóż...nuda i mało interesująca, i niewiele ma się do samego gotowania AŻ nadto, jest załącznik w formie tabeli czy raczej planszy produktów wg Pięciu Przemian, która ma pomóc nam w nauce takiego gotowania.
Ogólnie poradnik napisany jest prostym i łatwym językiem. Autorka stara się przekazać nam całą swoją wiedzę i wprowadzić na dobra drogę, albo zdrową drogę życia. W pewien sposób inspiruje i zasiewa w nas ziarnko intrygi, by wypróbować dane potrawy. Sama filozofia, jak już wcześniej mówiłam - ciutkę nudna, i trochę za dużo jej. Ale spokojnie da się z miłym nastawieniem przejść przez ową książkę.
Pięknie wydana i oprawiona, z czytelną czcionką i widocznymi rozdziałami a do tego ilustracje bardzo pozytywnie wpływają na odbiór książki. Ja osobiście, nie zostałam powalona na kolana, jednak mój kolega owszem - wszystko zależy od gustu. Jeśli lubicie wyzwania, nowe doświadczenia i gotowanie - ta książka jest idealna dla was. Osoby które interesują się kulturą Chińską również znajdą w niej coś dla siebie.
Książkę otrzymałam dzięki uprzejmości wydawnictwa Studio Astropsychologii za co serdecznie dziękuję.
Ciekawe pomysł na książkę :) Zwykle takich nie czytuję, ale wiem komu ją polecę ;)
OdpowiedzUsuńHmm... Książka może być pomocna :) Podejrzewam, że jak się na nią natknę to wezmę.
OdpowiedzUsuńCałkowicie nie dla mnie. nie lubię tego typu książek.
OdpowiedzUsuńA mnie całkowicie nie zainteresowała, zupełnie jak w przypadku Ani. Ten typ książek mnie odstrasza, ale cóż, może innym się spodoba? :)
OdpowiedzUsuńNie lubię tego typu książek, ale ta brzmi ... smakowicie :D
OdpowiedzUsuńTrochę żałuje, że nie mam tutaj jakiś przykładowych, prostych przepisów, ale tak ogólnie książka wydaje się interesująca.
OdpowiedzUsuńWłaśnie się zastanawialam czy ją zamówić bo mnie trochę to interesuje :)
OdpowiedzUsuńBrzmi naprawdę interesująco. Co prawda, to nie moje klimaty, ale znam osoby, którym książka by się spodobała :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie za bardzo lubię gotować - jeść już bardziej. Nie dla mnie w każdym razie jest ta pozycja. :D
OdpowiedzUsuńpergamin.blox.pl
Nietypowa tematyka a recenzja kusząca:)). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń